Introduktion till längdskidåkning
Är du nyfiken på längdskidåkning men osäker på var du ska börja, i så fall är du är inte ensam!
Längdskidåkning är en fantastisk träningsform och ett perfekt sätt att uppleva naturen på. Här kan du lite enkelt läsa om grunderna i längdskidåkning och det du behöver veta fr att komma igång.
1. Vad är längdskidåkning?
Inom längdskidåkning finns det två olika tekniker. Den traditionella klassiska tekniken där vi åker i dragna spår och använder oss av skidor med fäste för att ta oss fram. I den skate-tekniken använder vi oss av skidor utan fästvalla och tar oss fram i en mer skidsko liknande rörelse.
2. Grundläggande utrustning för längdskidåkning:
Det är viktigt att från början välja rätt och korrekt utrustning. Om du är osäker på vilken utrustning du ska ha bör du ta hjälp av. Det är viktigt att få hjälp med att välja ut dina skidor, stavar och pjäxor för att få utrustning som är rätt för dig. Det är viktigt att du har en skida som är anpassad för din längd och vikt, en stav som är i rätt längd och av rätt styvhet samt en pjäxa som passar din fot, skida och bindning.
KLASSISKT
Skidor:
Längden på en skida beror på flera faktorer. Åkarens längd, vikt och erfarenhet. En tumregel för klassiska skidor är att de ska vara 20-30 cm längre än dig själv. Spannet, det vill säga hårdheten på skidan ska vara anpassad till åkarens vikt och bör mätas ut av kunnig personal för att ge dig bra förutsättningar. En klassik skida har en fästzon mitt under foten, antingen för att själv valla skidan efter dagens förhållande eller med så kallade ”skins”.
Stavar:
Din stavlängd bör vara ca 25-30cm kortare än din kroppslängd. För nybörjare kan det vara att rekommendera att ha något kortare stavar och för erfarna åkare en något längre stav, utan att gå utanför längdintervallet.
Bindningar och pjäxor:
En lite lägre och mjukare pjäxa anpassad för klassisk teknik. Det finns även en ”kombi” pjäxa som funkar för både klassiskt och skate. Det finns flera olika bindningssystem och inom varje bindningssystem finns flera olika modeller.
- Salomon SNS – (Tillverkas inte längre min finns kvar) – Passar till äldre pjäxor från Salomon, Atomic och Oneway.
- Salomon Prolink – Passar till pjäxor från Salomon som heter Prolink, Alpina, Fischer, Rossignol och Madshus. Alltså 100% kompatibelt med NNN, dvs Rottefella och Turnamic.
- Rottefella NNN – Passar till pjäxor från Salomon med Prolinksula, Alpina, Fischer, Rossignol och Madshus.
- TURNAMIC – Bindnignar från Fischer och Rossignol. Passar alla pjäxor från Fischer, Rossignol, Alpina, Madshus, Salomon Prolink, Atomic Prolink mfl.
Vara noga med att du väljer kompatibla bindningssystem på pjäxa och skidor. Samtliga system är bra och du kommer att bli nöjd.
SKATE
Skidor:
Tumregeln för längden på skateskidor är att de ska vara 5-15 cm längre än dig själv, alltså något kortare än dina klassiska skidor. En skateskida har inte någon fästzon under foten utan glidzonen täcker hela skidans längd. Det är även viktigt att skidorna är anpassade efter åkarens vikt för att man ska få ett så bra glid om möjligt och att skidan till exempel inte ska ”nypa”.
Stavar:
Din stavlängd för skate bör vara ca 20cm kortare än din kroppslängd. För nybörjare är det att rekommendera att ha något kortare stavar och för mer erfarna åkare att ha något längre stavar.
Bindningar och pjäxor:
En lite högre och stabilare pjäxa anpassad för skate. Det finns även en ”kombi” pjäxa som funkar för både klassiskt och skate. Det finns flera olika bindningssystem och inom varje bindningssystem finns flera olika modeller.
- Salomon SNS – (Tillverkas inte längre min finns kvar) – Passar till äldre pjäxor från Salomon, Atomic och Oneway.
- Salomon Prolink – Passar till pjäxor från Salomon som heter Prolink, Alpina, Fischer, Rossignol och Madshus. Alltså 100% kompatibelt med NNN, dvs Rottefella och Turnamic.
- Rottefella NNN – Passar till pjäxor från Salomon med Prolinksula, Alpina, Fischer, Rossignol och Madshus.
- TURNAMIC – Bindnignar från Fischer och Rossignol. Passar alla pjäxor från Fischer, Rossignol, Alpina, Madshus, Salomon Prolink, Atomic Prolink mfl.
Vara noga med att du väljer kompatibla bindningssystem på pjäxa och skidor. Samtliga system är bra och du kommer att bli nöjd.
3. Teknik:
Inom båda teknikerna, klassiskt och skate, finns olika del tekniker eller växlar som det brukar kallas.
KLASSISKT
- 1. Saxning
- 2. Diagonal
- 3. Stakning med frånskjut
- 4. Dubbelstakning
SKATE
- 1. V1
- 2. V.2 – (Paddling – NOR), (Kuokka, FIN)
- 3. V3 – (Dubbeldans – NOR), (Wassberg, FIN)
- 4. V4 – (Enkeldans – NOR), (Mogren, FIN)
- 5. V5 – (Sauvoittahiihto, FIN)
Benämns i regel bara med siffror i Sverige.
4. Utveckling
Genom att ta en längdskidlektion hos oss får du inte bara hjälp att utveckla din färdighet på skidor utan du får även en djupare förståelse för teknikerna och dess olika växlar. Vi förklara varför vi vill göra vissa saker på ett visst sätt. Det handlar inte bara om att åka snabbare, utan om att åka smartare och mer effektivt.
Under lektionen kommer du att få värdefulla tips och övningar som du kan ta med dig och fortsätta att arbeta med på egen hand. Oavsett om du är nybörjare som vill lära dig grunderna eller en erfaren åkare som vill finslipa din teknik, så har vi det som krävs för att hjälpa dig att nå dina mål.
Ta det första steget mot en bättre skidåkning och boka din längdskidlektion! Upplev glädjen med längdskidåkning genom att åka mer avslappnat och med mer självförtroende. Vi ser fram emot att hjälpa dig att uppnå dina mål och skapa minnen för livet!
Trafik- och trivselregler i längdskidspåren
SSF – Svenska skidförbundet – har tagit fram speciella ”trafik- och trivselregler” för längdskidåkare. Reglerna är generella och tänkt att passa alla längdskidanläggningar. Lokala avvikelser och tillägg förekomma och det åligger alltid den enskilde att ta reda på aktuella regler.
Regler
- Ett preparerat längdskidspår är en idrottsarena som är avsedd för att utöva längdskidåkning i. Att gå eller springa i ett preparerat skidspår är inte tillåtet under årets snöperiod. Anläggningsägaren ansvarar för att informera om vilka tider av året som är snöperiod.
- Respektera anvisade åkriktningar.
- Visa hänsyn mot andra åkare. Gör dem uppmärksamma på att du vill passera. Den som kommer bakifrån har alltid väjningsplikt. – Det är inte god sed att ropa någon ur spår!
- Gå alltid åt sidan när du stannar i spåren och stanna aldrig där du inte syns för andra åkare, så som bakom krön, i kurvor och utförsbackar.
- Anpassa farten. Se till att du kan stanna för oförutsedda hinder.
- Det är inte tillåtet att åka fristil så att de klassiska skidspåren förstörs.
- Om du behöver saxa i en uppförsbacke, undvik att göra det i de klassiska skidspåren.
- Om du åker i enkelspår utan tydlig åkriktning, visa hänsyn till andra åkare. Kutym är att den mer erfarne åkaren gör plats för de mindre erfarne åkaren. I backe är det alltid den åkare som är på väg uppför som kliver ur spår.
- Skidåkning med hundar kan vara tillåten vissa tider eller på vissa spår. Det är åkarens ansvar att ta reda på anläggningens regler. Kom ihåg att plocka upp efter din hund!
- Uppmärksamma att anläggningens spårfordon kan förekomma i skidspåren även under öppettider.
- Under vissa väder- och snöförhållanden är det inte lämpligt att preparera nya skidspår – det är bättre att inte röra snön. Därför kan du som besökare mötas av spår som inte alltid verkar optimala.
Vid olycksfall
- Anmäl alltid olycksfall till anläggningsägaren.
- Anmäl till anläggningsägaren om du upptäcker något hinder, fara eller skadegörelse.
- Hjälp andra som råkat ut för en olycka eller behöver hjälp på annat sätt. Ring alltid 112 vid allvarliga incidenter!
- Visa respekt för naturen, ta med ditt skräp och stör inte djurlivet.
Ha en trevlig tur och njut av skidåkningen!