Längdskidor i Åre

Längdskidlektioner för alla, nybörjare och motionärer

Skateskidor på nypistad skatebädd - skidspår
Skiteam Sweden Education certifierad skidcoach
Klassisk tekniklektion i soluppgång - Åre Björnen


Privatlektioner är bokningsbara online fram till 8 timmar innan och grupplektioner fram till 2 dagar innan lektionen. För lektioner närmare inpå, ring 0737302117

Längdskidlektioner i Åre med certifierad skidcoach

Boka längdskidlektioner i Åre / Åredalen och utveckla din skidteknik med hjälp av en certifierad skidcoach. Vi erbjuder privatlektioner, grupplektioner och teknikkurser.

Längdskidlektioner för alla!

Vill du bli effektivare i din längdskidåkning? Utveckla stakningen, få till timingen i diagonalen? Kanske tänker du börja på att åka skate eller kanske behöver du bara hjälp med att slipa på tekniken? Genom att ta en längdskidlektion hos oss får du inte bara hjälp att utveckla din färdighet på skidor, utan du får även en djupare förståelse för teknikerna och dess olika växlar.

Längdskidlektioner i Åre

Lektioner som passar alla, från nybörjare som vill få med sig grunderna till motionärer som vill förbättra detaljer. Boka individ anpassade längdlektioner och teknikkurser i Åre med en certifierad längdskidcoach av Svenska skidförbundet för att utveckla din skidteknik på längdskidor i skate och klassiskt.

Under lektionen kommer du att få värdefulla tips och övningar som du kan ta med dig och fortsätta att arbeta med på egen hand. Oavsett om du är nybörjare som vill lära dig grunderna eller en erfaren åkare som vill finslipa din teknik, så har vi det som krävs för att hjälpa dig att nå dina mål.

Vill du ge bort en lektion till någon? Köp ett presentkort och låt mottagaren själv boka ett tillfälle om passar.


För större grupper och företag mm. skicka en bokningsförfrågan. Vi arrangerar gärna skidaktiviteter och lektioner för företag och andra större sällskap!


 • Använd “BOOK” knappen.
 • Välj vilken lektion du önskar, privat, grupp eller kurs mm.
 • Välj enkelt datum och tid i kalendern.
 • Lektionerna är 75 minuter långa.

Önskar du en dag eller tid som inte är tillgänglig i kalendern? Skicka ett mail eller ring!

Hela Åre

Lektionerna utgår i regel från spårcentralen i Åre Björnen, Åre XC-arena.

Det går även bra att komma med önskemål om andra områden i Åredalen.
(Trillevallen, Edsåsdalen, Ottsjö, Vålådalen, Järpen, Åresjön, Duved, Storlien.)

Platsen kan komma att ändras beroende på skidförhållandena.

Spårkort ingår inte i priset för lektionen.

För lektioner i Trillevallen, Ottsjö och Edsåsdalen erbjuder jag 25% rabatt på spårkorten.


Är du nyfiken på längdskidåkning men osäker på var du ska börja? Du är inte ensam! Längdskidåkning är en fantastisk träningsform och ett perfekt sätt att uppleva naturen på. Här kan du lite enkelt läsa om grunderna i längdskidåkning och det du behöver veta fr att komma igång.

Inom längdskidåkning finns det två olika tekniker. Den traditionella klassiska tekniken där vi åker i dragna spår och använder oss av skidor med fäste för att ta oss fram. I den skate-tekniken använder vi oss av skidor utan fästvalla och tar oss fram i en mer skidsko liknande rörelse.

Det är viktigt att från början välja rätt och korrekt utrustning. Om du är osäker bör du få hjälp med att välja ut dina skidor, stavar och pjäxor av kunnig personal så att an får en skida som är anpassad efter din längd och vikt, en stav som är i rätt längd och av styvhet samt en pjäxa som passar din fot, skida och bindning.

KLASSISKT

Skidor:

Längden på en skida beror på flera faktorer. Åkarens längd, vikt och erfarenhet. En tumregel för klassiska skidor är att de ska vara 20-30 cm längre än dig själv. Spannet, det vill säga hårdheten på skidan ska vara anpassad till åkarens vikt och bör mätas ut av kunnig personal för att ge dig bra förutsättningar. En klassik skida har en fästzon mitt under foten, antingen för att själv valla skidan efter dagens förhållande eller med så kallad “skins”.

Stavar:

Din stavlängd bör vara ca 25-30cm kortare än din kroppslängd. För nybörjare kan det vara att rekommendera att ha något kortare stavar och för erfarna åkare en något längre stav, utan att gå utanför längdintervallet.

Bindningar och pjäxor:

En lite lägre och mjukare pjäxa anpassad för klassisk teknik. Det finns även en “kombi” pjäxa som funkar för både klassiskt och skate. Det finns två olika bindningssystem. Det äldre systemet SNS som inte längre tillverkas och NNN som är det system som används idag. Dessa två är inte kompatibla med varandra så vara noga med att du väljer samma system på pjäxa och skidor.

SKATE

Skidor:

Tumregeln för längden på skateskidor är att de ska vara 5-15 cm längre än dig själv. Alltså kortare än dina klassiska skidor. En skateskida har inte någon fästzon utan endast glid. Det är även viktigt att skidorna är anpassade efter åkarensvikt för att man ska få ett så bra glid om möjligt och att skidan inte ska “nypa” till exempel.

Stavar:

Din stavlängd för skate bör vara ca 20cm kortare än din kroppslängd. För nybörjare är det att rekommendera att ha något kortare stavar och för mer erfarna åkare att ha något längre stavar.

Bindningar och pjäxor:

En lite högre och stabilare pjäxa anpassad för skate. Det finns även en “kombi” pjäxa som funkar för både klassiskt och skate. Det finns två olika bindningssystem. Det äldre systemet SNS som inte längre tillverkas och NNN som är det system som används idag. Dessa två är inte kompatibla med varandra så vara noga med att du väljer samma system på pjäxa och skidor.

Inom båda teknikerna, klassiskt och skate, finns olika del tekniker eller växlar som det brukar kallas.

KLASSISKT

 • 1. Saxning
 • 2. Diagonal
 • 3. Stakning med frånskjut
 • 4. Dubbelstakning

SKATE

 • 1. V1
 • 2. V.2 – (Paddling – NOR), (Kuokka, FIN)
 • 3. V3 – (Dubbeldans – NOR), (Wassberg, FIN)
 • 4. V4 – (Enkeldans – NOR), (Mogren, FIN)
 • 5. V5 – (Sauvoittahiihto, FIN)
  Benämns i regel bara med siffror i Sverige.

Genom att ta en längdskidlektion hos oss får du inte bara hjälp att utveckla din färdighet på skidor, utan du får även en djupare förståelse för teknikerna och dess olika växlar. Vi förklara varför vi vill göra vissa saker på ett visst sätt. Det handlar inte bara om att åka snabbare, utan om att åka smartare och mer effektivt.

Under lektionen kommer du att få värdefulla tips och övningar som du kan ta med dig och fortsätta att arbeta med på egen hand. Oavsett om du är nybörjare som vill lära dig grunderna eller en erfaren åkare som vill finslipa din teknik, så har vi det som krävs för att hjälpa dig att nå dina mål.

Ta det första steget mot en bättre skidåkning och boka din längdskidlektion! Upplev glädjen med längdskidåkning genom att åka mer avslappnat och med mer självförtroende. Vi ser fram emot att hjälpa dig att uppnå dina mål och skapa minnen för livet!Använd ditt friskvårdsbidrag från din arbetsgivare eller presentkort för att boka en lektion.

Skicka ett mail till anton@voksoutdoor.se för att boka.

Payment method - Cityplay
Payment method - epassi